Palatul Regal – Muzeul National de Arta al Romaniei

Palatul Regal – Muzeul National de Arta al Romaniei
02.04.2013 | Autor: Ave Hotel
In anul 1837 casa construita de catre Dinicu Golescu in anul 1820 a fost transformata in palat de ceremonie de catre domnitorul Alexandru Ghica.
Cladirea continua sa fie palat domnesc, in perioada 1859 – 1866 fiind locuita de catre Alexandru Ioan Cuza.
In data de 10 mai 1866 fiului lui Dinicu Golescu, Nicolae, instaleaza in aceasta cladire pe principele Carol de Hohenzollern, acesta o va amplifica semnificatial in timpul domniei sale. Palatul regal din Bucuresti a fosta prima cladire care a beneficiat de instalatie electrica de iluminat in anul 1882.
Palatul capata o dispunere asemanatoare cu cea de astazi cu ajutorul arhitectilor Paul Gottereau si Karl Liman, acestia au fost angajati de catrele Carol I, dupa moartea acestuia a lasat prin testament ca toate operele de arta, tablouri, carti vechi sa ramana in tara, sub proprietatea Coroanei Romaniei.
In 1926 etajul superior este distrus de un incendiu, regina Maria a dispus refacerea acestuia, apeland la aceiasi arhitecti folositi si de Carol I.
Intre 1930-1940 s-au facut planuri de extindere a palatului, concretizate in constructia a doua noi aripi ale cladiri, acestea au avut pentru prima oara un spatiu pentru expozitia obiectelor de arta.
Palatul regal trece in administrarea Ministerului de Arte si Informatii in anul 1950, cu exceptia salilor din corpul central al cladirii, in aceasta perioada sunt inaugurate galeria de arta nationala, galeria de arta universal si cea de arta veche romaneasca.
In timpul evenimentelor din anul 1989 cladirea este avariata in poportie de 80%, de asemenea o multime de exponate au fost distruse.
In anul 1990 palatul regal este dat Muzeului de Arta a Romaniei si este deschis dupa renovare in anul 2000.

Program de vizitare: sâmbătă - miercuri
Deschis luni şi marţi!
11.00 - 19.00 (mai - septembrie)
10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)
Închis: joi, vineri, 1 ianuarie, Duminica PaÅŸtelui, 30 noiembrie, 25 decembrie.

Testimoniale

Personalul foarte amabil.Dra Adriana a fost tot timpul zambitoare,servirea ireprosabila. La ora 04:30 ni s-a facut sete si intregul grup a consumat vin si bere in receptia resortului,daca temperatura de afara ne permitea am avut la dispozitie un grat...

– Aurelian